Edda

Tekening van het jaar 2016 expositie 15.1.2017 t/m 28.2.2017 coda Apeldoorn

     Edda tussen het licht houtskooltekening 192cm x 976 cm nominee tekening van het jaar       

IJsland

Akureyri December 2013 In Edda’s compagnion

Genesis

Iceland, Iceland here I am


With the Edda as my guide I search you


Geometrically-people-the climate- seasons

Now here in the darkest of days, there is

a 
suspicion of Ragnarock.

Every day I go out for that little bit of light


In the meantime it is vibrating and moving with heath under your surface

The land evaporates, heaves and sighs of old age

the glaciers cold and still

The weather unpredictable amongst these extremes©Lidwina Charpentier 12-12-2013

                 Edda oorsprong houtskooltekening Lidwina Charpentier

Met de oude mytische Edda als rode draad begin ik aan het beeldend avontuur in het gastatelier te Akureyri. Het is donker en winter, precies de juiste tijd om te gaan voor mijn doel. De Edda met zijn goden en Ragnarok (het grote duister wat eeuwen duurt) samen met IJs en Vuur sluit ik me op in het duister van het jaar.
Dit als tegenhanger van het jaar daarvoor (2012), de lichte zomertijd, waarin het onderhuidse, de niet aflatende drive, het sidderende zinderende, iets wat voortdurend aanwezig is in dit jaargetijde, in alles terug te vinden is.  Resulterend in ‘ IJslands kokende aarde’.

IJslands kokende aarde hotpot foto Ties Charpentier     IJsland Edda 2013 december Akureyri

Aldus nu het donker: ‘Wonderlijk rauw en bizar klinken de oudste verhalen uit Noord-Europa, waaronder de Edda, ons in de oren.’ schrijft Alice Woutersen. De IJslandse Edda en het verhaal van de mensheid is Mijn anker.

Edda detail vissenhuid glas tekening oorsprong

Net terug van mijn dagelijkse wandeling om even in het licht te zijn. Vandaag heb ik de weerschijn van de zon gezien en dat is al heel wat in deze tijd van het jaar. Ik begin er iets van te ervaren waarom we kerstlichtjes aansteken. Als het bewolkt is of het sneeuwt, is er een paar uur per dag difuus vermoeden van licht, daarna intense donkerte. De hele tijd is er de nijging om me als een foetus in te rollen. Ik ga vissen villen en de huid drogen voor mijn werk. vis is een essentieel onderdeel van het dagelijks leven. IJslanders droegen tot de eerste wereld oorlog schoenen van vissenhuid. Ik leer dit van een oudere vrouw die ik ontmoette hier in Akureyri.